Kek Lapis Pelangi
Bahan-bahan ( 8" x 8" x 2.5" )
- 10 Biji telur ayam
- 1 gelas gula dikisar
- 360gm mentega
- 1 1/2 tepung gandum
- 1 tin kecil kaya
- 1/2 botol pandan paste
- sedikit pewarna kuning
- 1 botol chocolate emulco
- 2 camca besar stawberi filing dan sedikit pewarna merah
- 2 camca besar ovellete
- Klik di sini untuk isi bahan
Cara-cara
- Mentega & Gula dipukul hingga kembang.
- Masukkan telur satu persatu
- kemudian masukkan ovelete, kaya dan susu. Pukul hingga sebati
- Bahagi kepada 4 bahagian : a) masukkan pewarna kuning.
- b) masukkan chocolate emulco
- c) masukkan pandan paste
- masukkan strawberi filing dgn sedikit pewarna merah
- Alas loyang dgn kertas minyak dan di lenser dgn mentega sedikit.
- Bakar adunan warna kuning. Guna api atas & bawah. Biar bahagian atas kek warna keperangan.
- Kemudian masukkan adunan warna coklat, bakar seperti adunan kuning tadi cuma guna api atas sahaja. Diikuti warna merah dan hijau.
- Bakar hingga habis adunan.
No comments:
Post a Comment