LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday 27 July 2011

Kek Lapis Coklat

Bahan-bahan ( 8" x 8" x 2.5" )

    360gm mentega.
    1 gelas gula pasir yg tlh dikisar
    10 biji telur ayam.
    1 ½ gelas tpg gandum
    100gm horlick.
    1 tin kecil susu pekat
    1 sudu makan ovellet
    1 botol chocolate paste.( Chocolate Emulco )
    1 sudu makan koko

Cara-cara

    Masukkan gula & mentega dan pukul hingga kembang. Masukkan telur satu persatu. Masukkan tepung dan diikuti dgn horlicks. Pukul hingga sebati. Masukkan susu & ovellet.Pukul hingga sebati.
    Bahagi kepada 2 adunan. a) masukkan koko & chocolate paste. b) Biarkan kosong (warna krim)
    Alaskan Loyang dgn kertas minyak. Masukkan sesenduk adunan krim kedlm Loyang. Bakar guna api atas & bawah. Jika kek di bahagian atas sudah agak kuning keperangan, Bolehlah di lapis dgn adunan coklat. Buat sehingga habis adunan. Lapisan kedua hingga terkhir guna api atas sahaja.

No comments:

Post a Comment