LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saturday 23 July 2011

Kek Lapis Cappucino Cheese














Bahan-bahan A
1/2 kilo Cream Cheese cream cheese
2 biji telur
1 tin besar susu manis
200gram susu tepung
esen vanila

Cara membuat:
Cream cheese dibiarkan pada suhu bilik supaya mudah dipukul.
Pukul cream cheese dengan telur serta susu manis hingga sebati. Masukkan esen vanila dan susu tepung.

Bahan-bahan B
10 biji kuning telur
5 biji putih telur
1 tin butter Goldern Churn
1 tin kecil susu manis
200 gram tepong gandum
1 sudu makan serbuk Nescafe
3 sudu makan serbuk Milo
Baking powder

Cara membuat:
Pukul butter bersama kuning telur. Masukkan putih telur sedikit demi sedikit hingga habis. Masukkan baking powder dan
pukul hingga kembang. masukkan susu manis dan tepung gandum.
Bahagi adunan kepada 2 adunan. 1 adunan dimasukkan serbuk Nescafe dan 1 lagi dimasukkan serbuk Milo.

Cara melapis.

1.Adunan Milo dan Nescafe di bahagi kepada 2 bahagian.
2. Ambil satu bahagian Milo dan buat lapisan sebanyak 4 lapis
3. Ambil satu bahagian adunan Nescafe dan buat lapisan sebanyak 4 lapis.
4. Kemudian sambung lapisan adunan bahan A hingga habis.
5. Seterusnya lapiskan adunan Nescafe dan Milo seperti no 1 dan 2

 Selamat mencuba

3 comments:

  1. 1 tin butter tu brape oz ye?? nak tau la. nak try buat. btw, cream cheese tu brape eh?

    ReplyDelete
  2. 500gm cream cheese............tapi 1 tin butter tu berapa gm

    ReplyDelete
  3. Rasanya butter goldern churn 1 tin : 430g

    ReplyDelete